Sunday, February 23, 2014

PENCARIAN SEKRETARIAT EEES 13/14


Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Pada hari Jumaat (21 Februari 2014) yang lepas, EEES telah mengadakan suatu sesi temuduga bagi mencari sekretariat-sekretariat yang bakal membantu exco-exco dalam menjalankan program mereka. Seramai 47 orang telah menghadiri temuduga tersebut. Walaupun begitu, tidak semua telah terpilih untuk menjadi sekretariat. Berikut adalah senarai nama sekretariat-sekretariat yang telah terpilih bagi sesi 2013/2014.

SEKRETARIAT TUGAS-TUGAS KHAS
  1. Siti Khairunnisa Binti Nazman 
  2. Muhammad Zuhdi Bin Abdullah
  3. Siti Soleha Binti Mohamad Sabari

SEKRETARIAT EXCO SUKAN
  1. Nurzaity Ayu Binti Norzaini 
  2. Mohd Raifuddin Bin Daros 
  3. Muhammad Firdaus Bin Che Jusoh @ Yusoff
  4. Nik Naili 'Aisyah Shuhaimi

SEKRETARIAT EXCO KERJAYA DAN ALUMNI
  1. Ng See Peng
  2. Nurul A'in Bt Nadzri
  3. Afiedah Binti Johan
  4. Nur Amirah Binti Abu Hassan

SEKRETARIAT EXCO KEUSAHAWANAN
  1. Munir bin Hashim
  2. Muhammad Azizi bin Rashid
  3. Muhammad Rashidi bin Ab Razak
  4. Tuan Nur Amalia bin Tuan Arifen
  5. Alyaa' Fadhilah binti Mohammad

SEKRETARIAT EXCO RESEARCH AND DEVELOPMENT
  1. Ahmad Mazlan Bin Ahmad Zaidi 
  2. Shakirah Binti Ahmad Suhaimi 
  3. Siti Aisyah Mohammad Rasidi 

SEKRETARIAT EXCO AKADEMIK
  1. Aiman Syakir Bin Sobki 
  2. Muhammad Zharif Bin Ibrahim
  3. Siti Norfazirah Binti Azmi 
  4. Naili Izzati Binti Zamri 

SEKRETARIAT EXCO KEBAJIKAN
  1. Muhammad Aizat Bin Romaino 
  2. Muhammad Faiq Bin Shaharudin
  3. Nur Amalina Binti Abdul Rahman 

SEKRETARIAT EXCO DISIPLIN
  1. Nur Hazirah Binti Hussain
  2. Nur Zafirah Balqis Binti Abdul Aziz
  3. Muhamad Nazrin Bin Umar Ong

SEKRETARIAT EXCO PERHUBUNGAN LUAR
  1. Alif Amiruddin Bin Zaidi 
  2. Nur'ain Farahtul Atikah Binti Mokhtar
  3. Muhammad Ardham Bin Anuar 
  4. Aiza Nasseha Binti Md Ma'amom

SEKRETARIAT EXCO MULTIMEDIA DAN PUBLISITI
  1. Mike Ron B Ronald
  2. Ahmad Firdaus Muzakkir Bin Azmi 
  3. Vinoth A/L Murugasu
  4. Nadhira Binti Kamaruzaman
  5. Nurul Haleeda Binti Rahman

Semoga dengan kehadiran sekretariat yang baru ini, EEES dapat menghasilkan program-program yang lebih bermanfaat buat semua pelajar FKEE. InsyaAllah.


"Affirming Student's Right and Welfare"

NUR SYAMIMI BINTI MOHD MAHAYUDIN
SETIAUSAHA 2
EEES 2013/2014

Thursday, September 19, 2013

Permasalahan Jaket Fakulti Sesi 2010/2011




Ingat akan resit ni?Anda terlibat dengan permasalahan ni?Post ini untuk anda~
Kredit gambar : Leong Wen Chek



update sehingga 19 Septermber 2013

Assalamualaikum wbt dan Salam sejahtera,


Mungkin ada dikalangan anda semua sudah maklum,atas pertemuan demi pertemuan yang telah diadakan
sebelum ini demi untuk menyelesaikan permasalahan jaket fakulti.

Pada pertemuan akhir,telah juga kami maklumkan bahawa pihak EEES pada sesi kami,iaitu sesi 2009/2010
dan bersama-sama sesi yg baharu telah mengadakan pertemuan dikalangan kami dan kata sepakat bersetuju
bahawa kami akan memperdahulukan duit kami masing untung membayar RM50 anda semua.

Seperti yang telah juga kami maklumkan pada pertemuan yang akhir,kami memerlukan tempoh utk mengumpul wang yang secukupnya dan pembayaran adalah sekaligus kpd semua pelajar yg terlibat dgn permasalanan jaket ini. Sesiapa yg terlibat jangan risau,kami akan langsaikan hutang2 kami.Macam mana kami nak langsaikan hutang-hutang PTPTN,macam itulah kami nak langsaikan hutang terhadap pelajar-pelajar yang terlibat dalam permasalahan jaket ini.Bahkan kami akan utamakan hutang kami dengan kalian terlebih dahulu.

Pihak kami,lebih-lebih lagi kami selaku mantan tidak pernah lupa akan permasalahan ini. Mungkin kurangnya update membuatkan pihak kalian ingat kami tidak ambil kisah.Tapi di pihak kami pengumpulan wang telahpun dilaksanakan.

Dalam pertemuan akhir yang lalu juga,telah kami maklumkan kpd semua pelajar yg terlibat kemungkinan
akan mendapat bayaran deposit mereka sebanyak RM50 sebelum kalian graduasi (untuk direct entry mungkin tak sempat la kot) dan pihak EEES akan memberikan link form utk di isi maklumat akaun bank.Disini saya sertakan link http://bit.ly/rm50form Tolong maklumkan dan sampai-sampaikan kpd rakan2 yg terlibat sama.

Target pihak kami untuk kumpul wang secukupnya adalah sebelum April 2014,bagaimanapun samada kami dpt kumpulkan wang secukupnya atau tidak, akan dimaklumkan kembali.Harap-harapnya kami dpt kumpul secukupnya by April 2014.Kalau tidak cukup,tempoh mungkin akan terpaksa dilanjutkan. Apa-apapun sebarang info kami akan maklumkan dalam group EEES UMP ataupun blog EEES insya'Allah (if God will).

Sekali lagi diingatkan,kami harapkan pelajar yg terlibat akan permasalan ini dpt isi form (http://bit.ly/rm50form) . Sekiranya terdapat masalah pada link atau lain2 soalan yg nak tanya boleh direct pm fb (Faris Kokoro).

Akhir kata,sekali lagi kami meminta maaf akan permasalahan yg berlaku ini.Kami sebagai student juga tahu besarnya nilai RM50 itu dan pihak kami sudah semestinya mengambil iktibar dan pengajaran atas perkara yg berlaku ini.Alhamdulillah,sesi ukur jaket pada sesi seterusnya tidak mengalami sebarang masalah.Kalau ada kelewatan pun,itu perkara biasa disebabkan order yg banyak.Apa-apapun, semoga perkara ini tidak terjadi lagi pada sesi2 manapun lagi.

Sekian sahaja makluman untuk kali ini.Mohon fowardkan post ini kepada yang terlibat.


Muhammad Faris Bin Hassin
Mantan Pengerusi EEES UMP Sesi 2009/2010
Contact: 0132004157

Wednesday, February 20, 2013

Jom Solat Berjemaah


Photo credit to HPA Hamba Kembali
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=571007292924410&set=o.270399278613&type=1&relevant_count=1&ref=nf


AllahuAkhbar...AllahuAkhbar...
Kedengaran bunyi azan memanggil seluruh alam memecah kesunyian subuh. Tatkala itu  betapa ramainya  jiwa-jiwa terlantar enak dibuai tilam dan bantal nan empuk serta diulik kedingin pagi yang indah. Namun, tidak menghalang bagi mereka yang sedaya upaya berjalan, menuju ke rumah-rumah Allah , untuk bersolat bejemaah semata-mata untuk mencari keredhaan dan cinta Allah swt.

Penulis tidak meng'highlight'kan pada solat subuh berjemaah sahaja, malah solat secara berjemaah secara total 5 waktu sehari semalam perlu kita titik beratkan dan tidak memandang enteng.
Ramai dalam kalangan masyarakat kita kurang mengambil berat tentang kepentingan solat berjemaah. Antara perkara-perkara yang sering disuarakan

"aku solat dalam bilik, tetap solat kan??..bukan berdosa pun aku xgi masjid"

"ala..sori la bro..gua kena kejar masa la..xsempat la nk gi masjid"

"Aku segan la weh, depa yang pi masjid semua muka-muka baik, pakai jubah pakai serban"

sememanglah tidak bedosa tidak datang ke masjid, tapi betapa ruginya kita memepersia-siakan "tawaran" baik dari Allah swt. Malangnya pada hari ini, masjid kita di UMP Pekan terletak begitu strategik di antara blok-blok kediaman. dan jaraknya saya kirakan tersangatlah dekat , malah turut disediakan perkhidmatan lif untuk bergerak naik ke atas, namun hairannya masih ada dalam kalangan kita tidak merasa bersalah tidak datang solat berjemaah. tidak perlu merasa malu atau segan untuk datang ke masjid. Sebab apa???...Sebab Allah sentiasa menjemput dan mengalu-alukan hamba-hambaNya untuk solat berjemaah.


Dalil tentang amat kuatnya tuntutan berjemaah itu ialah apa yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dan Muslim, bahawa,
Rasulullah s.a.w pernah mengancam untuk membakar rumah orang yang meninggalkan solat berjemaah.


Imam Muslim pula meriwayatkan hadith daripada Abu Hurairah r.a:

Ada seorang lelaki buta telah datang mengadu kepada Nabi s.a.w bahawa dia tidak mempunyai orang yang boleh memimpinnya pergi ke masjid. Oleh itu dia mengharapkan Baginda memberi kelonggaran kepadanya untuk bersolat di rumahnya. Pada mulanya Baginda telah membenarkannya, tetapi kemudiannya Baginda menarik balik kebenaran tadi setelah Baginda mengetahui bahawa si buta tadi dapat mendengar seruan azan solat yang dikumandangkan di masjid.


melalui hadis ini, Rasulullah SAW menyarankan supaya lelaki buta tersebut datang ke masjid untuk solat berjemaah, Apatah lagi kita yang sempurna sifat, berkemampuan dan berupaya. Perlulah kita renung dan muhasabah sejenak. Selain mengikut sunnnah Rasullullah SAW, solat berjemaah adalah syi'ar kita untuk menunjukkan bahawa Islam ini merupakan agama yang membawa kedamaian, tersusun rapi, disiplin dan memberi contoh kepada orang lain. Malah, menunujukkan bahawa umat Islam sentiasa bersatu dalam menempuhi era modenisasi dunia yang serba canggih pada masa kini.


Seorang Jeneral Yahudi yang tersohor yang bernama Moshe Dayan pernah berkata:


"Jangan harap umat Islam akan dapat mengalahkan yahudi selagi mana bilangan orang Islam yang bersolat Subuh di masjid-masjid sama dengan bilangan mereka yang bersolat jumaat"



Fadhilat (kelebihan) solat berjemaah

Fadhilat solat berjemaah amat besar sekali berbanding dengan solat bersendirian. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:

Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda). (Hadith riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Sebenarnya fadhilat solat berjemaah adalah bertali arus, sambung menyambung, mengembang dan membesar. Orang yang bersolat jemaah bukan sahaja mendapat setakat 27 darjat, malah dia akan mendapat banyak fadhilat dan keuntungan sampingan lain lagi semasa dia berulang alik ke masjid dan semasa dia berada dalam masjid. Perpaduan dan persaudaraan(ukhuwwah Islamiyyah) dapt dipupuk dalam kalangan Muslim itu sndiri.
Marilah kita berusaha menjadi lebih baik pada hari ini dan hari -hari seterusnya dan sentiasa berusaha untuk menjadi mahasisiwa yang bukan sahaja hebat di atas pentas akademik, malah hebat rohani dan jiwa mereka.Malah,bukan sahaja mengejar kejayaan mendapatkan dean's list atau First class degree, malah merebut peluang untuk menjadi hamba yang bertakwa, tawaduk dan sentiasa mendapat keredhaan Allah swt dalam setiap perkara yang kita lakukan.

Wallahu a’lam.

Mantap akademik, Hebat rohani, kuat jasmani
"JOM BERJEMAAH DI MASJID"


EXCO DISIPLIN DAN PEMBAGUNAN INSAN
ELECTRICAL & ELECTRONICS ENGINEERING SOCIETY (EEES) 2012/2013
UNIVERITI MALAYSIA PAHANG (UMP)


Thursday, February 14, 2013

Valentine's Day



Assalamualaikum  warahmatullah dan salam sejahtera.

 Tidak lama lagi semester baru bagi sesi 2012/2013 akan bermula, maka bermulalah cabaran dan rintangan baru yang perlu ditempuhi dan diteruskan bagi mencapai dan menggapai kejayaan di dunia sekaligus mengejar kecemerlangan di akhirat sana. Maka, baki-baki terakhir cuti sebaik-baiknya kita manfaatkan dengan persediaan untuk melangkah ke semester yang baru ini…

Hari ini 14 Februari. Ada apa ya??.. banyak perkara yang dapat kita ungkapkan dengan tarkh ini. Pelbagai persepsi masyrakat berkenaan tarikh ini..
Namun, kebanyakkan remaja dan belia pada hari ini sudah sedia maklum bahawa 14 Februari adalah Hari Valentine atau Hari Kekasih. Hari yang diraikan bgi menunjukkan kesetiaan dan keteguhan cinta yang dibina di atas pelbagai platform sama ada melalui hubungan perkahwinan mahupun berpacaran.

Pembinaan cinta di atas platform “COUPLE” yang semakin hari semakin menular dalam masyarakat dan kehidupan para belia remaja masa kini menjadi “trend” dan ikutan sebagai satu cara untuk mengekspresikan perasaan saling mengasihi di antara seorang lelaki dan seorang perempuan. Secara tidak sedar, harga sebuah cinta yang sebegitu mahal disia-siakan dengan cinta murahan yang menjadi “Frisbee” untuk dikejar ke sana ke mari. Budaya “couple” adalah salah satu elemen yg mendekatkan diri kita kepad zina.

Firman Allah swt:

وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا وَلَا تَقْرَبُوا الزِّنَا إِنَّهُ كَانَ فَاحِشَةً وَسَاءَ سَبِيلًا

“Dan janganlah kalian mendekati zina; Sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. dan suatu jalan yang buruk.” (Al-Israa’: 32)

Allah swt melarang hamba-hambaNya daripada mendekati zina. Mendekatkan diri kepada zina sudah menjadi larangan, apatah lagi kalau berzina. Malangnya, pemuda pemudi Islam sendiri yang menjadi agen yang memeprhebatkan lagi promosi dan sambutan serta mengukuhkan lagi ‘tradisi’ couple dalam kalangan remaja pada hari ini.

Islam tidak melarang umatnya untuk berkasih sayang, malah Islam amat menggalakkan kasih sayang sesama makhluk. Fitrah manusia untuk berkasih sayang tidak mampu ditahan mahupun dibendung. Oleh sebab itulah dihalalkan seorang lelaki dan seorang perempuan bernikah. Bukan couple ok!!. Kadang kala ada yang salah anggap berkenaan bertunang. Sorry to say, bertunang bukanlah “tiket” menghalalkan segala-galanya. 

Hari valentine ini merupakan sambutan masyarakat Kristian dan HARAM bagi umat Islam menyambutnya walaupun secara suka-suka.

Hadis Rasulullah SAW:

مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

"Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dihukumnya masuk kaum tersebut."
 – Riwayat Abu Daud-

Kita sebagai seorang pemuda pemudi Islam perlu peka dan cakna berkenaan setiap perkara dan isu yang melibatkan masyarakat sekeliling dan isu-isu semasa di samping berusaha untuk menambah ilmu di dada sama ada ilmu akademik mahupun ilmu agama. Kebanyakkan dari kita terlalu menumpukan ilmu akademik sehinggakan kita mengabaikan ilmu-ilmu agama yang menjadi “pemandu” terhadap ilmu-ilmu dunia yang lain selain menjadi pembela kita di akhirat kelak. Impaknya, bukan sahaja melahirkan jurutera dan professional yang Berjaya, malah membentuk peribadi yang mempunyai sahsiah yang tinggi, professional dan beriman. 

Kesimpulannya, pemuda dan pemudi Islam haruslah sedar dan cakna perkara-perkara yang dibolehkan agama dan perkra yang dilarang di dalam agama. Keperluan kepada ilmu agama sangatlah penting untuk kit mengkaji dan membuat timbangan di antara yang mana baik dan yang mana buruk, bukannya mengikut sesuatu perkata secara membuta tuli tnapa mengetahui pro dan kontranya.

wassalam



beberapa link yang boleh dilawati:



EXCO DISIPLIN DAN PEMBANGUNAN INSAN
ELECTRICAL AND ELECTRONIC ENGINEERING SOCIETY (EEES) 2012/2013
UNIVERSITI MALAYSIA PAHANG (UMP)


Monday, October 8, 2012

CALON-CALON EXCO EEES SESI 2012/2013


CALON EXCO AKADEMIK



MUHAMMAD FAHMI BIN MOHAMAD


video



NORNADIA BINTI ADNAN

video



CALON EXCO TUGAS-TUGAS KHAS



IZZAT AIMAN BIN ZAKARIA

video


NAJLA WARDAH BINTI ABDUL SAMAT

video


CALON EXCO KEBAJIKAN


MOHAMAD RAHMAT BIN RAZALI

video


NURUL HIDAYAH BINTI ABU BAKAR

video




CALON EXCO KERJAYA & ALUMNI


PUTERI ELLISA BINTI SUNIP

video


LING POH PING

video


CALON EXCO  DISIPLIN & PEMBANGUNAN INSAN


NOR HAFIZ BIN WAHI


video


SUHAIMI BIN DAUD

video


NUR ATIFAH BINTI HASSAN

video


CALON EXCO SUKAN & REKREASI


NUR AFZAN BINTI MURTADZA

video


MOHAMAD SHAFEEQ BIN SALLEHUDIN

video


CALON EXCO PUBLISITI & MULTIMEDIA


AHMED FITRI BIN RAZALI

video


TIONG MENG CHONG

video


CALON EXCO PERHUBUNGAN LUAR

(MENANG TANPA BERTANDING)

NUR SYAMIMI BINTI MOHD MAHAYUDIN

video


CALON EXCO PENYELIDIKAN & PEMBANGUNAN


MUHAMMAD HELMI BIN HAMZAH

video


NURUL NADIA BINTI IBRAHIM

video


CALON EXCO KEUSAHAWANAN


TENGKU AMERUL BIN TENGKU ARIFF

video


CALLEN ANAK AKOP

video


UNDILAH CALON ANDA.

Sunday, October 7, 2012

CALON-CALON MAJLIS TERTINGGI EEES SESI 2012/2013



video

MUHAMMAD ARDHAM B ANUAR


video

MOHAMAD NAZIHA B KAMARUL ZAMAN


video

NOR LIYANA BT OTHMAN


video

JOSEPH RATAN ANAK NYANDANG


video

AHMAD YUSUF B ZULKIFLI


video

NURNASRMIRZA AMIN B NORULHADI


video

SATISH RAO A/L POTHORAJOO



video

ALBETH B PETRUS PALISU


UNDILAH CALON ANDA